Сурвакарите от Лесковец гониха зли духове в Лиму


От гастрол във Франция се завърна сурвакарската група на село Лесковец. Групата, която бе отличена с първо място за съхранение на българските традиции и обичаи на тазгодишния фестивал „Сурва 2010“ в Перник, замина за страната на Айфеловата кула по покана на общината във френския град. Лиму и региона са популярни с прочутите френски вина и най-вече с лимуското „Лиму Руж“. Именно в този плодороден край, в продължение на три дни лесковските сурвакари гониха злите духове из лимуските улици и мостове, от средновековните замъци и кули, чрез пречистващия звън на българските чанове. Фестивалът в Лиму продължава, подобно на пернишкия, цял месец, като акцент са дефилетата от петък до неделя. В тях са се включили и групи от Испания, Куба, Хърватия, Словения, Италия, Черна гора, Полша. Лиму е член на Федерацията на европейските и средиземноморските карнавални градове.
Групата на село Лесковец е многократен носител на награди и с множество турнета в България и чужбина. Маскираните са се представяли, както на Балканите, така и в западноевропейски градове. Групата е участвала и в снимките снемането на популярния български филм „Козият рог“, а тази година по поръчка на Министерството на културата бе заснет документалния филм „Магията Сурва“.
Лесковски девойки спретнаха и мини ревю по време на гастрола си в Лиму, за което кметът на френския град ги награди с бутилка отлежало вино от реколта 1975 година. Пред любителите на автентичната мода, момичетата показаха носиите на Граово. За отличното си маратонско сурвакарско дефиле, лесковчани получиха грамота и парична награда, както и покана за следващо гостуване.

Източник: Градски вестник

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.