Сурвакарите на Габров дол пътуват за Ирландия


stpatricksfestival2009Нашенци ще представят за първи път България на карнавала в Дъблин
Елеонора Ташева

06.03.2009 14:00| gradski.e-pernik.com

Сурвакарската група на земенското село Габров дол ще представи за
първи път България на карнавала в Дъблин, организиран в чест на
националния празник на Ирландия – 17 март. Поканата до Община – Перник за първото по рода си гостуване е дошла от посолството ни на зеления остров и организаторите на ирландския карнавал, след показани видеозаписи на участията на габровдолчани в карнавала в Ница – Франция и представянето на групата в Тайван преди няколко години.
Габровдолските сурвакари са спечелили доверието на организаторите с атрактивността на облеклата, внушителността на лиците и представяните ритуали от пернишката маскарадна обредност. Първото пътуване на българска група за Ирландия се финансира от домакините на карнавала и посолството ни в Дъблин. Нашенци ще пристигнат в ирландската столица на 14 март и ще се включат в честванията на Свети Патрик до 18 март.
На 15 март сурвакарите от Габров дол ще се срещнат с представители на българската общност в Ирландия. Пред тях ще покажат танците и лиците, ще бъде презентирана маскарадната ни традиция. Целта е информацията да достигне до повече български семейства, които живеят и работят на острова, особено до децата им, които са родени там, поясни водачът на групата от община Перник Цветана Тошева. По време на престоя си в Дъблин, пернишката делегация ще се срещне и с Джим Ледуик – водач на групата „Мамърси“ от Северна Ирландия, които на два пъти вече участват в пернишкия фестивал. Предвидена е и среща с президентката на Ирландия, която скоро ще пристигне в България на официална визита, каза още Тошева. Това от своя страна ще провокира голям медиен интерес към групата ни, прогнозира шефът на общинската дирекция „Образование и култура“. В програмата на следващия ден – 16 март, групата от Пернишко ще играе с лиците и ще огласи със звънците си Музея на „Гинес“.

events_performer1

снимки: http://www.stpatricksfestival.ie

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.