Нов уебсайт представя сурвакарите в Пернишко


survakari.com
© survakari.com

Днес в Перник беше представена новата интернет страница survakari.com, посветена на народния празник Сурова в Пернишко. Уебсайтът предоставя информация, придружена от фото- и видеоматериали, за над 50 сурвакарски групи от региона. Платформата е двуезична, на български и английски език, и цели да допринесе за по-голямата видимост на живата маскарадна практика, вписана както в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство (2013 г.), така и в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството (ЮНЕСКО, 2015 г.).

Сайтът е дело на Сдружение „Локално наследство“, чиито членове в продължение на година събират визуални материали и провеждат интервюта с представители на местните общности, съхранили традицията до днес. За направата на страницата са използвани документи от Регионален исторически музей – Перник, Държавен архив – Перник, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, архивни сбирки на читалищата в област Перник, както и множество лични архиви. Начинанието е осъществено с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Наред с характеристиките на всяко от селищата, платформата предоставя по-обща информация за обредното маскиране по Сур(о)ва в Средна Западна България, както и за основните персонажи в маскарада. Специален раздел е посветен на фестивалите в страната и чужбина, в които сурвакарските групи от региона взимат участие. За целта е използвана информация от книгата на Милчо Георгиев Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Летопис (Перник: Дворец на културата, 2017).

Към момента работата по попълването на сайта продължава, като от Сдружение „Локално наследство“ отправят призив към сурвакарските групи за събиране и изпращане на материали, които впоследствие ще бъдат архивирани и публикувани.

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.