Сурва и властта – една добре позната комбинация


От личния си профил във Фейсбук проф. д.ф.н. Албена Георгиева, заместник-директор на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, сподели впечатления от опита си като член на журито на тазгодишното издание на фестивала „Сурва“. Позволявам си да публикувам написаното от нея тук, тъй като то вече е обект на оживени дискусии в няколко Фейсбук-групи. Но също и поради факта, че в него се поставят твърде важни въпроси.

БОРИЧКАНИЯ И КРИВОРАЗБРАНИ НАГРАДИ ПО СУРВА 2016 В ПЕРНИК

Като специалист и някогашен член на Експертния съвет за Нематериално културно наследство към Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, знам колко висока е стойността на световното признание за значението на празника „Сурва” в Пернишко, за да се стигне до вписването му в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството. Видях удовлетворението и ентусиазма, с които самите участници – експерти и носители на традицията – посрещнаха това признание. Чувствах се съпричастна към тяхната радост и получената покана да се включа в журито на фестивала за мене беше още един начин да я споделя заедно с тях. За моя огромна изненада и огорчение обаче трябваше да осъзная, че има хора, които изобщо не разбраха стойността на полученото отличие и си позволиха да го омаскарят с дребните си амбиции и криворазбрана власт.
Когато накрая с членовете на журито обсъждахме представянето на групите и наградите, които заслужават, имаше баланс и разбирателство – при оценките нямаше сериозни различия и всеки беше следил онези страни от изявите, които го интересуват и отговарят на профила и квалификацията му. За жалост се оказа, че голямата награда е решена предварително от други хора и безпардонно беше защитена от кмета на с. Кралев дол, също член на журито. Това определи и резултата в класирането за златната маска.
При моята равносметка на преден план излизат главно загубите:
1. Отново се убедих, че в днешното ни общество мнението на специалистите не е важно; това, което е важно, е да се наложат нашите. А защо тогава се кани жури от специалисти, то спокойно би могло да бъде от наши хора?
2. Лично аз ще преглътна това унижение, защото гледам със съжаление тези, които се налагат със сила, и си повтарям максимата: „Господи, прости им, те не знаят какво правят!” Надявам се, че повече няма да ме поканят за жури на фестивала в Перник, а ако случайно това стане и по някакви причини приема, най-напред ще се осведомя кой е предварително определения победител, за да не взема да си въобразя, че някой се интересува от мнението ми!
3. „Победителите” от Долна Секирна си навлякоха омразата и негодуванието на всички от област Перник, което те със сигурност не заслужават, защото групата им е на много добро ниво и представянето им беше високо оценено.
4. Как се съ-измерва стойността на една златна маска, придобита със сила, с признанието, получено от ЮНЕСКО, и кой ще прости опорочаването на фестивала тъкмо в този момент? Разбирам и подкрепям петте хиляди души, които се заканват, че повече няма да се явят на този фестивал, който извоюва престижа на Перник и го направи европейска столица на маскарадните игри.
5. Който и да стои зад искането да наложи награда на групата от Долна Секирна, негативите са за сметка на кмета на Перник, защото той е представител на властта и го допуска, при това в момент, когато Перник би трябвало наистина да ликува по Сурва след световното признание на важността и ценността на традициите им. Не си представям по-успешен начин да провалиш един кмет и да му направиш негативна PR кампания!

След всички тези загуби, накрая се питам:
КОЙ И КАКВО СПЕЧЕЛИ ОТ ВСИЧКО ТОВА?

Коментарът е излишен. Доколкото ми е известно, публичното изразяване на подобна позиция е прецедент в историята на Фестивала. Последното пък ми дава надежда, че, независимо от описаната по-горе нелепа ситуация, сме направили стъпка в правилната посока. Всъщност проф. Георгиева я направи. Надявам се също така казаното от нея да бъде разбрано правилно, а организаторите да направят необходимото, за да спасят „Сурва“. Разбира се, прелюбопитно е първо да чуем тяхната официална позиция по въпроса…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.