Милчо Георгиев е тазгодишният носител на наградата „Йордан Николов“


MGНажежените дискусии между участниците и споровете с журито след обявяването на наградените групи са неизменна част от всяко издание на Фестивала. И тази година „традицията“ в това отношение бе спазена. Този път обаче ми се иска да отдадем необходимото внимание на едно заслужено отличие, което трудно може да бъде оспорено. В рамките на 25-тия Юбилеен международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ – Перник 2016 за своите значими заслуги в организацията на културната проява с наградата „Йордан Николов“ беше удостоен Милчо Георгиев.

Настоящият експерт в Община Перник, но също хореограф и фолклорист, е свързан с провеждането на маскарадния фестивал от 1977 г. насам. Автор е на множество публикации по проблемите на любителското творчество и маскарадната обредност. Работата му напоследък включва подготвения за печат летопис на Фестивала. Съвсем скоро беше издадена и съставената от него история на научните конференции, съпътстващи „Сурва“.

Наградата беше връчена вчера на церемонията по официално закриване на Фестивала от кмета на Община Перник д-р Вяра Церовска. При получаването на приза Милчо Георгиев благодари на своя учител и колега Йордан Николов, който стои в основата на създаването на днешното мащабно събитие.

Позволявам си да изкажа своите поздравления и тук:  Честито, Милчо!

* * *
Със специални награди бяха отличени Цветана Манова, д-р Иглика Мишкова, д-р Милена Любенова и доц. Ваня Матеева за работата им по вписването на народния празник Сурова в Пернишко в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството.

Снимка: Gradski.org

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.