˙·٠•●٠СУРВА ٠●•٠·˙

Един блог за игрите с маски у нас и по света

Милчо Георгиев е тазгодишният носител на наградата „Йордан Николов“

Posted by Иво Страхилов в февруари 1, 2016


MGНажежените дискусии между участниците и споровете с журито след обявяването на наградените групи са неизменна част от всяко издание на Фестивала. И тази година „традицията“ в това отношение бе спазена. Този път обаче ми се иска да отдадем необходимото внимание на едно заслужено отличие, което трудно може да бъде оспорено. В рамките на 25-тия Юбилеен международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ – Перник 2016 за своите значими заслуги в организацията на културната проява с наградата „Йордан Николов“ беше удостоен Милчо Георгиев.

Настоящият експерт в Община Перник, но също хореограф и фолклорист, е свързан с провеждането на маскарадния фестивал от 1977 г. насам. Автор е на множество публикации по проблемите на любителското творчество и маскарадната обредност. Работата му напоследък включва подготвения за печат летопис на Фестивала. Съвсем скоро беше издадена и съставената от него история на научните конференции, съпътстващи „Сурва“.

Наградата беше връчена вчера на церемонията по официално закриване на Фестивала от кмета на Община Перник д-р Вяра Церовска. При получаването на приза Милчо Георгиев благодари на своя учител и колега Йордан Николов, който стои в основата на създаването на днешното мащабно събитие.

Позволявам си да изкажа своите поздравления и тук:  Честито, Милчо!

* * *
Със специални награди бяха отличени Цветана Манова, д-р Иглика Мишкова, д-р Милена Любенова и доц. Ваня Матеева за работата им по вписването на народния празник Сурова в Пернишко в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството.

Снимка: Gradski.org

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: