˙·٠•●٠СУРВА ٠●•٠·˙

Един блог за игрите с маски у нас и по света

„Светът наопаки“ в Музея на карнавала и маската в Белгия

Posted by Иво Страхилов в февруари 9, 2015


MUM 2015След като през 2014 г. беше открита и показана в Марсилия, от януари т.г. изложбата „Светът на опаки. Европейски и средиземноморски карнавали и маскаради“ може да бъде видяна в Международния музей на карнавала и маската в белгийското градче Бенш (до 28 юни 2015 г.).

Експозицията (в оригинал на френски „Le Monde à l’envers. Carnavals et mascarades d’Europe et Méditerranée“) представлява мащабен проект и включва над 200 предмета, свързани с маскарадите, разположени в пространство от над 800 кв. метра. Състои се от три главни части – 1) традиционните маскаради и смяната на сезоните, 2) разнообразието от маски и символичната смяна на статуса на техните носители, и 3) съвременните градски паради.

По-впечатляващ, особено за българската гледна точка, е отказът от есенциалистко тълкуване. В изложбата се срещат историята и настоящето на маскарада, строгостта на обреда и свободата на градския карнавал, маските на националните мнозинства, но и тези на различни етнически и религиозни групи.

Сред експонатите има и маски от България. Страната ни има и друго значимо присъствие – д-р Иглика Мишкова от Националния етнографски музей е член на Научния комитет на изложбата.

Експозицията е съвместна инициатива на Музея на европейските и средиземноморски цивилизации и Музея в Бенш. Част е от календара на Монс 2015 – Европейска столица на културата за настоящата година, и е посветена на 40-та годишнина на белгийския музей.

Снимка: Musée international du Carnaval et du Masque/Facebook

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: