˙·٠•●٠СУРВА ٠●•٠·˙

Един блог за игрите с маски у нас и по света

Отново за „Сурва“ и Сурова, или още няколко уточнения за ЮНЕСКО

Posted by Иво Страхилов в януари 20, 2015


Surva 2014_UNESCO logoДнес в Министерството на културата се проведе пресконференция по повод предстоящия 24-ти Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ – Перник 2015. Инициативата е чудесна. Чудесни бяха и присъстващите сурвакари от с. Долна Секирна, както и талисманите Сура и Сури.

Понякога обаче добрият замисъл не е достатъчен за постигане на добри резултати. Освен популяризиране на Фестивала пресконференцията трябваше да осигури коректна информация за медиите. Със съжаление ще трябва да отбележа обаче, че днес отново се потвърди ширещата се дезинформация относно кандидатурата на „Народният празник Сурова в Пернишко“ за Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството.

Още откакто се заговори за номинацията през 2010-2012 г. и тя стана факт през 2013 г. (официално кандидатурата беше предложена на ЮНЕСКО от българската държава през 2014 г. за разглеждане през 2015 г.) в медиите постоянно се смесват и използват като взаимозаменяеми и еднозначещи фестивалът „Сурва“ в град Перник и традиционната практика, отбелязвана от селищата в пернишкия регион на 13/14-ти януари и наречена от експертите „Сурова“. Никой не си направи труда да обясни ситуацията и да разграничи двете събития. Те, разбира се, през годините са изградили множество връзки и зависимости помежду си. Но, когато говорим за Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство и нейните списъци, трябва да сме наясно, че към тях съотнасяме „народния празник Сурова“, т.е. онова, което местните общности-носители са съхранили и продължават да изпълняват като част от своята култура и разбирането си за света. Градският фестивал, бихме могли да приемем, е допринесъл за съхранението на традицията, той стимулира маскиращите се, прави ги значими. Но поради естеството и смисъла на Конвенцията на ЮНЕСКО Фестивалът не може да бъде включен в нейните листи.

Впрочем, объркването беше подсилено и от миналогодишното издание на Фестивала, което издигна слогана „Сурва в ЮНЕСКО“ и което постави върху плакатите и уебсайта си логото на международната организация. Любопитно е как Община Перник е получила разрешение за това и защо не беше използвана емблемата на Конвенция 2003, например?

Тези неща, все ми се струва, трябва да се изговарят по-ясно. Поне от уважение към многобройните носители на наследството, с което ние уж така се гордеем. Тези същите, които до голяма степен правят и пернишкия фест. Тъкмо те следва да са в центъра на нашето внимание. Нематериалното вече не бива да се мисли през материалното. Сурвакарските селища не са резервати, маските не са артефакти в етнографски музеи на открито, а участниците не са безгласни актьори в спусната „отгоре“ режисьорска постановка – това време е отминало. Маскиращите се хора са наши живи съвременници със своя собствена гледна точка, която не е по-маловажна от тази на експертите, напротив. (Умела постъпка в тази посока е включването в журито на Фестивала на участници от маскарадните групи, но трябват още такива.) И онези, които днес гордо се тупат в гърдите, трябва да знаят, че Списъкът на ЮНЕСКО носи и отговорности. Всеки вписан елемент подлежи на периодично докладване и в тези доклади изрично се търси и цени мнението на преките носители на наследството.

На днешната пресконференция обаче кметът на Община Перник заяви следното: „С Международния фестивал на маскарадните игри “Сурва” град Перник е в списъка на ЮНЕСКО за вписване в престижната листа на нематериалното културно наследство“. Това изказване вероятно не е умишлено, но говори за непознаване на материята на най-високо ниво, което аз не мога да оправдая. Думите на градоначалника бяха „обнародвани“ и в официалния сайт на фестивала „Сурва“.

Във времето на интернет тази „информация“ беше разпространена много бързо в редица новинарски сайтове. Повсеместно се цитира следното: „очаква се до края на годината да бъде одобрена кандидатурата на фестивала „Сурва“ като нематериално световно наследство в списъка на ЮНЕСКО“, а някъде дори се заговори, че се очаква „в Перник да пристигнат експерти от ЮНЕСКО, които да решат дали да добавят традиционния фест в списъка с нематериалните богатства на света“…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: