Въведоха такса за участие във фестивала „Сурва“ (и след това я отмениха)


Всеки член на маскарадна група от България ще трябва да заплати такса за участие в предстоящия фестивал в размер на 2 (два) лева*. Това става ясно от обновения регламент на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ – Перник, публикуван на официалния сайт на проявата.

Тази идея по принцип е популярна и доскоро само се прокрадваше в изказванията на организаторите, но нейното официализиране вече е факт. Трябва да признаем, че въвеждането на подобна практика е смело решение, но времето ще покаже дали заплащането, макар и на минимална сума, ще бъде прието благосклонно от участниците. Още повече, не изглежда да е решен въпросът с развитието на самия фестивал и рисковете от „изчерпването“ му като важно за града събитие. Не можем да пренебрегнем засилването на подобни настроения сред сурвакарите от Пернишко, които са и гръбнакът на дефилетата. В същото време нововъведението говори за едно разбиране, според което не маскираните правят празника, а по-скоро фестът следва да е празник за участващите. Не е ясно и как в единен статут се съвместява таксата за участие с журирането и изискванията за традиционност.

Фестивалът ще се проведе от 23 до 25 януари 30 януари до 1 февруари 2015 г. В рамките предстоящото издание настаняването, както и изхранването на групите от страната ще бъде за сметка на организаторите. Повече информация може на намерите тук.

*EDIT: В края на 2014 г. в сайта на МФМИ се появи разнопосочна информация: „Такса за участие – 2.00 лв. на член на маскарадна група /за нощуващите групи/“. В същото време в Регламента е записано, че „групите от страната заплащат такса за участие – 2 лв. на човек“.

* EDIT #2: На 10 януари 2015 г. се появи следното официално уточнение: „Групите от страната, с включена нощувка, заплащат такса за участие – 2 лв. на човек“. На 12 януари на пресконференция организаторите потвърдиха последното.

Снимка: surva.wp.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.