Организират семинар по проблемите на локалното наследство


rcРегионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО организира работен семинар „Локални политики за локално наследство  в с. Рударци в дните на Сурова – 13 и 14 януари 2014 г. Това съобщи официалният сайт на Центъра.
Целите на форума са да популяризира примера на вече създадените локалните центрове за нематериално културно наследство в с. Българи и с. Бистрица, и да стимулира създаването на подобни центрове в други населени места в страната. Организаторите са на мнение, че създаването на локален център, съвместно с местните организации и местните власти, осигурява по-ефективно опазване на съответните елементи на нематериално културно наследство, тъй като се намира по-близо до местната общност, отчита местната специфика, ангажира вниманието към проблемите на наследството, активизира ресурса на общността.

За участие във форума са поканени представители на местните власти, местни НПО, читалища и музеи от Копривщица, Чипровци, Перник, Неделино и Сатовча. Участниците ще се запознаят с възможностите за създаване на местни локални центрове. Експерти от БАН и Министерство на културата ще представят логиката и принципите на създаване и функциониране на локалните центрове, а представителите на вече създадените два локални центъра в с. Бистрица и с. Българи ще представят своя добър опит в работата им.
Семинарът се реализира в рамките на глобалната стратегия на ЮНЕСКО за повишаване на капацитета и мерките за прилагане на Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.