Музеят в Бенш отбелязва 10 години от вписването на местния карнавал в ЮНЕСКО


MUM BПо повод десетата годишнина от включването на карнавала в белгийското градче Бенш в Списъка на нематериалното културно наследство на човечеството* на ЮНЕСКО, Международният музей на карнавала и маската организира нова изложба. Тя ще бъде открита на 9 ноември и ще продължи до 20 април 2014 година.

Изложбата е озаглавена « Hom(m)e Gille Hom(m)e » и се състои от снимки на фотографа и сценограф в Музея Оливие Дезар. В продължение на една година той обикаля домовете на жителите на Бенш, за да заснеме постоянното присъствие на Жил, основният персонаж в карнавала, във всекидневието на местните хора.

* Всъщност Карнавалът в Бенш е обявен от ЮНЕСКО за Шедьовър на устното и нематериално наследство на човечеството. През 2008 г. списъкът с „шедьоврите“, общо 90 на брой (сред които и Бистришките баби), е интегриран в новия Списък на нематериалното културно наследство на човечеството. В следствие на Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство вече се използва терминът „елемент“, а не „шедьовър“. Последният е отхвърлен, защото се смята, че имплицитно поражда йерархия. Ако действаме в духа на Конвенция 2003, всички елементи, без значение дали са в Списъка или не, следва да имат еднаква стойност. Друг е въпросът, че някои държави не третират отделните свои елементи равностойно. А пък трето е, че самият Списък на ЮНЕСКО, без значение дали използва „елемент“ или „шедьовър“, поражда йерархия…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.