В Ямбол се проведе ХХХIII-ят конгрес на Федерацията на европейските карнавални градове


logo_yambol_2013В периода от 8 до 16 юни в Ямбол се проведе ХХХIII-ят конгрес на Федерацията на европейските карнавални градове. Така, след домакинството на Перник през 2004 година, Ямбол стана вторият български град, който посреща ежегодната среща на международната организация.

Сред по-важните решения на състоялото се заседание на Генерална асамблея са приемането на нови членове от Сърбия, България, Белгия, Холандия, Словения и Хърватия, както и даването на право на глас на членовете извън Европа. Асамблеята одобри отчетите на Борда на ФЕКГ за 2011 и 2012 година, като същевременно разкритикува бойкота от страна на предишния ковчежник.

Програмата на Конгреса включваше още кръгла маса на тема „Карнавалите в Европа – традиции и иновации“, делови срещи между представителите на различни градове и тематични вечери. Участниците посетиха Черноморието и вътрешността на страната.

Според кмета на Общината Георги Славов провеждането на форума в Ямбол е признание за града като европейски фестивален център и на неговия опит при организирането на мащабни културни събития, предаде БТА. Конгресът на ФЕКГ е уникален шанс за представяне на града и на България като атрактивна дестинация за развитието на културен, исторически и фестивален туризъм, допълни Славов.

За участие в Конгреса в Ямбол пристигнаха около 120 делегати на ФЕКГ от 19 държави в Европа и Америка.

Ямбол стана член на ФЕКГ през 2010 година с маскарадния фестивал „Кукерландия” и много скоро успя да поеме домакинството на Конгреса.

Събитието се ползва с подкрепата на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и Министерство на културата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.