Пернишката Сурова е една от българските кандидатури за Представителния списък на ЮНЕСКО


MK „Народният празник Сурова в Пернишко” е едно от четирите досиета, с които България кандидатства пред ЮНЕСКО за Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството. Министерството на културата изпрати кандидатурите в централата на международната организация в Париж в края на месец март.

Досието за кандидатстване е изготвено от доц. д-р Ваня Матеева, гл. ас. д-р Милена Любенова и уредник Иглика Мишкова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН в сътрудничество с етнолога Цветана Манова.

През 2012 година елементът „Народният празник Сурова в Пернишко” беше включен в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство. Това вписване е резултат от Националната система „Живи човешки съкровища – България”, чието трето попълване се проведе през изминалата година. В рамките на тази система сурвакарският маскарад беше излъчен като регионална кандидатура от област Перник и успешно премина следващия национален етап.

Останалите 3 български номинации за Представителния списък на ЮНЕСКО са: „Чипровски килими”, „Неделино – двугласен остров в едногласното море на родопската песен” и „Високо многогласно пеене от Долен и Сатовча, Югозападна България”.

За Регистъра на ЮНЕСКО за най-добри практики, програми и дейности, които отразяват принципите и целите на Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство, България кандидатства с две предложения: „Българското читалище – практически опит в съхраняването на жизнеността на нематериалното културно наследство” и „Съборът за народно творчество в Копривщица: система от практики по представяне и предаване на наследството”.

Шестте кандидатури бяха официално обявени от министъра на културата Владимир Пенев и неговия екип. Процесът по кандидатстване е продължителен и първи резултати за някои от номинациите могат да се очакват в края на 2014 година.

Снимка: Министерство на културата

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.