Дневник: Три дни Перник живя под знака на маскарада


Три дни Перник живя под знака на маскарада

От Иво Страхилов 

Хиляди звънци разпукаха студа в Перник, където си дадоха среща маски от цяла България, Европа и Азия. Улиците на града буквално пулсираха в ритъма на тъпаните, зурните и чановете. Поводът за това бе провелият се през изминалите дни 21-ви Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“.

За да може карнавалното настроение да завладее Перник, стрелките на часовниците в града символично спряха. Още в навечерието на празника циркови акробати опаковаха часовниковата кула върху сградата на Минната дирекция, а върху нея се появи фразата от „Фауст“ на Гьоте „О, миг, поспри!“. За доброто настроение на всички по време на „Сурва“ пък отговаряше фестивалният войвода, в чиито ръце беше ключът на града.

Нито мразовитото време, нито кризата уплашиха множеството хора – маскирани или не – дошли да се повеселят. Както сами се кълнат сурвакарите от Пернишко, „каквато и беда да ги завее и студ почне да ги обръща наопаки, ще пазят фестивала, както пазят очите си“. Затова и празникът се получи: над 6200 маскирани и още безброй зяпачи.

На пръв поглед потокът от звуци и цветове, непринуденият контакт между участници и публика наподобяват хаос. Ненаситното око на зрителя обаче не трепва и за миг, защото всяка следваща маска изглежда по-вълнуваща от предишната. Така постепенно човек свиква с примамливия безпорядък и осъзнава, че той всъщност е добре организиран. Цялото шествие се ръководи единствено от желанието на хората да бъдат част от маскарада и да съпреживеят неговата магия. Ентусиазмът в играта на кукерите и сурвакарите издава, че дори зад маската те се усмихват. Маската, била тя и най-страшната, не може да скрие отдадеността и връзката с древната традиция.

Движейки се заедно с групите, зрителят вижда как кукери от Ямболско пристъпват в такта на бабугерите от Солун сякаш винаги са го правели или как гостите от Китай надяват български маски. И в това няма нищо странно, защото маскирането не е чуждо на никоя култура, напротив – то сближава. С течение на годините Перник си дава сметка за това и чрез фестивала умело изгражда културни и икономически мостове с градове от различните краища на света.

„Има едно градче близо до София с невероятна традиция.“ Така описва пернишката „Сурва“ председателят на Федерацията на европейските карнавални градове Хенри ван дер Кроон. „Предавам ви поздравите и комплиментите на маскарадите от цялото земно кълбо, които обичат и ценят Перник“, заяви Кроон по време на официалното откриване на фестивала. През 2009 г. международната организация обяви българския град за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции.

С буйни хора и илюминации късно в неделя празненствата приключиха. Звукът от чановете и хлопките обаче със сигурност още отеква в съзнанието на всеки, който е посетил зимния празник. До следващата година, когато Перник отново ще се маскира.

Източник: Dnevnik.bg 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.