За 21-ви път Перник е столица на маскарада


Днес в Перник се открива 21-ят Международен фестивал на маскарадните игри. Традиционната проява ще събере над 6200 участници, идващи от всички етнографски области на България, а също и от Словения, Сърбия, Македония, Албания, Латвия, Гърция, Румъния, Италия и Китай. Днес, утре и вдругиден всички те ще се влеят в безспирен поток от маски и ритми, който ще залее със своя колорит и ще зарази с позитивната си енергия многобройната публика. Трите дни – петък, събота и неделя – са изпълнени с разнообразни изяви, които се стремят да уловят и покажат цялото лице на маскарада.

 
Съпътстващите събития започнаха още в средата на месеца с няколко тематични изложби и детска маскарадна щафета за най-малките жители на града, но именно днес ще бъде дадено началото на същинския празник. Циркови акробати ще опаковат часовниковата кула на Минната дирекция, за да може времето да спре, а Перник да заживее като истинско сурвакарско селище. Върху забуления циферблат ще се появи легендарната Гьотева фраза „О, миг, поспри!“, като идеята е в дните на карнавала хората да забравят ежедневните си грижи и да се отдадат на удоволствието.

 
Сутринта ще стартира научна конференция на тема „Пътят на маскарада”. Тя е с международно участие и ще представи различни доклади в областта на игрите с маски, като сред участниците й са проф. Иван Маразов, проф. Валерия Фол, доц. Николай Ненов, доц. д-р Светла Ракшиева, Таня Марева, проф. Ася Попова, Иглика Мишкова, Цветана Манова и други.

 
Междувременно в центъра на града ще се представят групи от пернишките училища, които в дефилето „Сурвакарида” ще покажат своята интерпретация на маскирането. В небето над Перник ще полети балон, рекламиращ фестивала, а на площада ще се разиграе огненото шоу „Оратник”. Точно в 17:00 часа ще бъде открито „Сурвакарското село”, което ще предложи на жителите и гостите на града местни деликатеси и напитки, както и сувенири в духа на празника.

 
Щом се стъмни обаче, ще излязат сурвакари с факли, надянали страшни маски и тежки звънци. Те ще съпроводят официалните делегации и техните знамена до Двореца на културата, където всички ще се потопят в „Магията на Сурва” – така е наречен тази година гала спектакълът по официалното откриване на фестивала. Когато кметът на Перник предаде символично ключа на града на фестивалния воевода, небето ще се озари от пъстри илюминации. Акробат, маскиран като сурвакар, ще се спусне с факла сякаш от небето, за да запали огъня на фестивала, около който ще заиграят кукерите.

 
Късно вечерта екотът от чановете ще заглъхне, за да може в следващите два дни да се състои същинската част от събитието – шествията на 99 маскарадни групи, дошли от цяла България, Европа и Азия.

 
В рамките на фестивала ще можете да видите още изработване на кукерски маски в специално пригодената за това работилница, конкурс за най-атрактивни мечка и мечкар, демонстрационни полети на делтапланери, а вечерите ще завършват с концерти на чуждестранните формации.

 
Очаква се „Сурва” 2012 да приключи в късния неделен следобед, когато ще се състои и официалното закриване на фестивала. То ще включва воеводско хоро, фолклорен концерт и пиротехническо шоу.

 
Пълната програма на събитията по дни и часове можете да откриете на официалния сайт на „Сурва”.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.