Времето спира да тече по време на Фестивала


Като част от атракциите за 21-я Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2012 циркови акробати ще опаковат часовниковата кула на Минната дирекция в Перник. Емблематичната сграда ще бъде закрита с 50 метра плат по подобие на творчеството на Христо Явашев – Кристо.

Подробности за събитието разкрива „Градски вестник“. Циферблатът на часовника ще бъде забулен, а върху него ще се появи легендарната Гьотева фраза „О, миг, поспри!“. Идеята за атракциона е на директора на Културно-информационния център Кирил Манов. Търсеното посланието е, че в дните на карнавала е важно удоволствието, времето спира да тече, а хората остават млади.

С нелеката задача да висят на достатъчно метри над земята ще се ангажират циркови акробати. Те не само ще опаковат часовниковата кула, но преди това ще направят въздушно шоу върху фасадата на Минната дирекция. Спускайки се по въжета, те ще покажат борбата между доброто и злото и победата на доброто. Събитието ще бъде съпроводено с концертна програма и анимация. То ще се случи в деня на откриването на фестивала – 27 януари от 16.30 часа.
За първи път през 2010-та, специално за маскарада в Перник пред Минната дирекция бе направен дракон от CD-та, припомня ежедневникът. Идеята бе на преподавателя в Нов Български Университет Борис Сергинов и на негови студенти.

Часовниковата кула, която с годините леко се е наклонила, е строена през 1935 година. Часовникът-майка е система „Бреге“ и е свързан с други 30 по-малки часовници, намиращи се в сградата на дирекцията. Цялата система работи на електромеханичен принцип. Уникалната постройка на Минната дирекция, която е оформена в неокласически маниер, е обявена за паметник на културата.

Снимка: surva.wordpress.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.