В Пернишко посрещнаха Сурва


И тази година хората в Пернишко не пропуснаха своя най-тачен празник – Сурова. Стотици мъже и жени, възрастни и деца в над 50 от селищата в региона надянаха  причудливи маски и гласовити звънци, за да отбележат идването на новата година и да обуздаят лошотията на времето.

В нощта на 13-ти срещу 14-ти януари сурвакарите излязоха с факли и запалиха огън сякаш до небето. Венчаха „младоженците“, както повелява традицията, извиха се хора. Цяло село ги гледаше. На сутринта маскираните тръгнаха от къща на къща, а стопаните, отворили широко портите, ги очакваха с нетърпение.

Получи се самобитен празник, който трудно би се случил другаде. Въпреки кризата, неволите и безпаричието. Защото тукашните хора обичат своята Сурова, искат я и не могат да си представят свят, в който нея я няма. В който звънът на чановете не би накарал тялото им да потръпне. В който ударите на тъпана не биха отвели съзнанието им в оная тъмна зимна нощ, сковала земята, но разтапяща сърцата им. Защото свят, в който Суровата я няма, и тях, и нас няма да ни има…

Снимка: surva.wordpress.com

Сурва в медиите:

БНТ 1: Сурвакари в Пернишко

14.01.2012 г.

[Виж видеото]

Днес приключиха сурвакарските игри в Пернишко. Старите традиции почитат всички села в региона. Всяко със собствена маскарадна дружина, която символично изпараща старата и посреща Новата година, като гони злите сили във всеки дом.

За сурвакарите и кукерите обаче днешният ритуал е истинска репетиция за 21-ия Международен фестивал на маскарадните игри в Перник, който ще се проведе в края на месец януари.

В пернишкото село Мещица са възстановили позабравената традиция на ритуалната сватба – типична за сурвакарските игри, преди две години. Днес сурвакарската група наброява повече от 80 човека.

Деян Станимиров – кмет на с. Мещица:
– Това е един много стар обичай, в който сурвакарската група от селото се събира с цел да изгони злото.

По стар обичай на сурва се дават пари, за здраве и благодатна година.

Сурвакар: – Всички пари остават за групата.
Сурвакар: – Заделяме 200 лева нашата група за читалището, 200 лева се зделят за комплект звънци. Тая традиция е от векове, със стари хора, със всички и трябва да се спазва до веки веков.

Със студа и злите сили днес се бориха и в съседното село Ярджиловци, защото според тях най-важното е да са здрави, за да могат да носят тежките звънци и догодина.

Кукер: – Некъде около 80 килограма се събира цялото облекло, с маска, с всичко.
Кукер: – Повече пиеме ракия и вино, за да сме здрави.
Сурвакарите репетират ритуалите през цялата година.

Сурвакар: – От следващя ден сега ще почнем за догодина да тренираме, че си смениме ролите – той че е мечкаря, я че съм мечката, да види арно ли е.

Автор: К. Николаева

Стандарт: Сурвакари прогониха злото в Пернишко
15:13 14.01.2012 | от Стандарт Нюз

Традиционно едно от най-впечатляващите зрелища на Сурва беше в Габров дол. Там си дадоха среща сурвакари от селото и съседното Ноевци. Това са две от най-многобройните групи, носители на престижни награди от национални и международни фестивали и конкурси. В организацията на празника се включиха и танцьорите от нашумялата формация „Masters Of The Dance”.

За начало възрастните сурвакари от Габров дол предадоха символично традицията на своите наследници. Двамата булюкбашии кръстосаха саби и водачът на детската група обеща да съхранява традицията, предавана от векове. Повече от 20 деца, най-малките от които бяха едва 3-4 годишни, но чиито сърца вече туптят в ритъма на сурвакарските звонци, се наддрънкваха със своите бащи и дядовци.
Самобитен ритуал – традиционна граовска сватба – представиха танцьорите от формация „Masters Of The Dance”. В атрактивен спектакъл артистите показаха как тече подготовката за сватбения ритуал в дома на булката и младоженеца – как се облича и приготвя булката, как се прощава с родния си дом, как ритуално се бръсне младоженецът. В трупата се присъедини и артист – магаре. То подкара каруцата, с която младоженецът и неговите близки отиват за булката. Разиграна беше вълнуващата среща между двамата млади и задължителните ритуали, които я съпътстват. И в сюблимния момент, когато булката се качи на каручката до своя съпруг и двамата трябваше да тръгнат за новия си дом, ЧЕЗ не издържа на напрежението и токът в няколко села в околността изгасна. Това не попречи на Майсторите на танца да извият кръшно сватбено хоро. А после нощта се озари от стотици факли, с които всеки от маскираните сурвакари от двете села се включи в зрелищното факелно шествие. Мощен звън от стотици хлопатари огласи нощта и прогони надалеч злите духове. А страховитите маски заиграха своето лудо хоро. Накрая всички хвърлиха своите факли в приготвения за запалване огън, който озари тъмнината и стопли сърцата в зимната нощ.

Рано тази сутрин сурвакарите обиколиха всички къщи в селото, за да наричат за здраве и берекет, а стопаните ги дариха щедро с баници и пити, орехи и сушени плодове, вино и ракия.

Mirogled.com: Едноминутно мълчание за Мирослава на Сурва в Пернишко
 14 януари 2012 г.
Сурвакари прогониха злото в Пернишко. По традиция маскираните обикалят къщите по селата от региона в нощта между 13 и 14 януари.

Почти всяко село в региона има своя маскарадна група, често участниците в нея са повече от 50 души. Празникът обаче започна с едноминутно мълчание в памет на убитата Мирослава.

„Нека никога на територията на община Перник, на територията на нашите градове и села , няма случаи, като този на Мирослава, които да пълнят със сълзи очите на майките. Нека има радост и усмивки на лицата на младите хора и на децата”, каза кметът на община Перник Росица Янакиева. Тя направи традиционната сурвакарска обиколка из селата, за да поздрави сурвакарите и да види как върви подготовката за предстоящия фестивал на маскарадните игри, който тази година ще бъде на 27, 28 и 29 януари.

Най-голямата фиеста бе в село Габров дол. Там се разигра истинско шоу, въпреки липсата на ток. Маскирани със страшни ликове и запалени факли изиграха сурвакарското хоро, а после запалиха огромна клада, около която танцуваха и правеха наричания за здраве и берекет.

На празника се събраха стотици хора. Това предизвика истинско задръстване в Габров дол. Колони от автомобили се извиха по тесните улички на селото след края на тържеството. Полицията обаче се справи успешно със ситуацията и движението бе оправено в рамките на 30 мин.

Добрините: Габров дол и Ноевци гониха злото с огнено шоу и звънци на Сурва 

14 януари 2012 г.

Традиционно едно от най-впечатляващите зрелища на Сурва бе в с. Габров дол. Там си дадоха среща сурвакари от Габров дол и Ноевци. Това са две от най-многобройните групи, носители на престижни награди от национални и международни фестивали и конкурси. В организацията на празника се включиха и танцьорите от нашумялата формация „Masters Of The Dance”. Към празника се присъедини кметът на община Перник Росица Янакиева. За начало възрастните сурвакари от Габров дол предадоха символично традицията на своите наследници. Двамата булюкбашии кръстосаха саби и водачът на детската група обеща да съхранява традицията, предавана от векове. Повече от 20 деца, най-малките от които бяха едва 3-4 годишни, но чиито сърца вече туптят в ритъма на сурвакарските звонци, се наддрънкваха със своите бащи и дядовци.
Самобитен ритуал – традиционна граовска сватба – представиха танцьорите от формация „Masters Of The Dance”. В атрактивен спектакъл артистите показаха как тече подготовката за сватбения ритуал в дома на булката и младоженеца – как се облича и приготвя булката, как се прощава с родния си дом, как ритуално се бръсне младоженецът. В трупата се присъедини и артист – магаре. То подкара каруцата, с която младоженецът и неговите близки отиват за булката. Разиграна бе вълнуващата среща между двамата млади и задължителните ритуали, които я съпътстват. И в сюблимния момент, когато булката се качи на каручката до своя съпруг и двамата трябваше да тръгнат за новия си дом, ЧЕЗ не издържа на напрежението и токът в няколко села в околността изгасна. Това не попречи на Майсторите на танца да извият кръшно сватбено хоро. А после нощта се озари от стотици факли, с които всеки от маскираните сурвакари от двете села се включи в зрелищното факелно шествие. Мощен звън от стотици хлопатари огласи нощта и прогони надалеч злите духове. А страховитите маски заиграха своето лудо хоро. Накрая всички хвърлиха своите факли в приготвения за запалване огън, който озари тъмнината и стопли сърцата в зимната нощ.
Рано тази сутрин сурвакарите обиколиха всички къщи в селото, за да наричат за здраве и берекет, а стопаните ги дариха щедро с баници и пити, орехи и сушени плодове, вино и ракия.

Видео от празника в Габров дол >>>

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.