Перник отново събира карнавалния елит на Европа


В дните от 23 до 25 септември 2011 г. Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ) ще отпразнува в Перник своя 31-ви рожден ден „Dies Natalis“. Така за втори път, след Конвенцията на ФЕКГ през 2004 г., бившият миньорски град ще бъде домакин на подобен международен форум.

Гостите на Перник ще имат възможност да посетят фолклорен спектакъл, да се запознаят с културно-историческите забележителности на града, както и да пътуват до София с ретро влака „Корона Експрес“. В програмата на събитието са включени още официален прием от кмета на Перник, парад на знамената на членуващите във ФЕКГ държави, изложби, тематични работилници, дегустации на национални ястия и напитки.

Специално за празника се очаква да пристигне карнавален духов оркестър от Холандия, съобщи информационният гайд Life@city.

Dies Natalis е втората по значимост, след Конвенцията, проява на ФЕКГ. Тя се чества ежегодно, за да отбележи рождения ден на Федерацията – 11 октомври 1980 г. Всяка година неин домакин е един от градовете-членове на ФЕКГ. Събитието е от изключителна важност, защото предоставя възможност за осъществяване на преки контакти между участници от 52 държави. За града-домакин на Dies Natalis проявата пък е шанс да популяризира не само своя фестивал, но и културното си богатство, туристическите си атракции.

Сред гостите на празника, освен представители на различни карнавали, ще бъде и целият Международен борд на ФЕКГ, както и неговият председател – приятел и почетен гражданин на Перник – Хенри ван дер Кроон.  Dies Natalis – Перник 2011 се финансира изцяло от участниците в събитието.

 

Ето как протекоха празненствата:

PernikMedia, 22.09.2011: 31-ият рожден ден на ФЕКГ започна от Батановци

Перник посрещна днес борда на Федерацията на европейските карнавални градове, воден от легендарния му президент Хенри ван дер Кроон – почетен гражданин на Перник и десетки експерти-организатори на най-авторитетните карнавали по света. Поводът за посещението е 31-ия рожден ден на ФЕКГ. В рамките на три дни Перник ще бъде домакин на Dies Natalis (рожден ден).

Празникът на ФЕКГ започна тази вечер от град Батановци. Членовете на федерацията бяха посрещнати в местното читалище, където имаха възможността да се насладят на чудесните песни и танци на талантливи самодейци. Атракцията на вечерта бяха изпълненията на малките сурвакари, които със страховити маски гониха злите сили от Пернишко.
На срещата в Батановци бе ВрИД кмет на Перник арх. Михаил Михайлов. Той бе придружен от кандидат-кмета на БСП за Перник и председател на националната секция на ФЕКГ Росица Янакиева и представители на общинската администрация.

Вицепрезидентът на международния борд Дейвид Брандао изказа благодарности на всички мъже, жени и деца, които участват и правят фестивала в Перник. „Аз съм бил много пъти в България и Перник и винаги идвам с голямо удоволствие, защото много ви обичам“, сподели Брандао.

„За мен като председател на националната секция на ФЕКГ е изключителна чест на 31 рожден ден на Федерацията да бъдем не някъде другаде, а точно в Перник и в конкретния случай в Батановци“, заяви Росица Янакиева. „Рожден ден се посреща обикновено в кръг, който е най-приятелски, затова ние решихме по предложение на болюкбашията на батановската група Ради да стартираме годишнината на ФЕКГ оттук. Точно тук, където е най-голямата група и всички виждате, че дори и най-малките деца се заучават и закърмят със сурвакарската традицията“, допълни Янакиева. Тя пожела на гостите добро изкарване на празничните дни и незабравими моменти, които да отнесат в своите държави

Болюкбашията на батановската сурвакарска група и кандидат-кмет на населеното място Радослав Петров сподели, че идеята е дошла, след като той преди 4-ри години е поканил лично президента на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон.

* * *

Община Перник: Златен медал и статуетка за сурвакарите от Батановци

Председателят на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ) Хенри Ван дер Кроон, който е в нашия град, заедно с целия борд на ФЕКГ за 31-вия рожден ден на федерацията, връчи късно снощи почетна статуетка на сурвакарската група на гр. Батановци и златен медал на нейния ръководител Радослав Петров. Той е болюбашия на групата и по време на тазгодишния фестивал на маскарадните игри „Сурва” 2011 представяше Перник по време на репортажите на живо от нашия град за големите национални и международни телевизии. Церемонията по награждаването се състоя в град Батановци, където се проведе и Вечер на ФЕГК. Председателят на федерацията бе посрещнат лично от Президента на българската секция на ФЕКГ Росица Янакиева. Тя приветства борда на ФЕКГ и пожела успехи на федерацията!

Вечерта на ФЕКГ продължи с автентична програма – сурвакарската група на град Батановци. Децата от ОДЗ „В. Терешкова” и ученици от ОУ „Хр. Ботев” пък забавляваха гостите с анекдоти и звучни народни песни.

* * *

Добрините, 23.09.2011 : Радослав Петров стана член на ФЕКГ

Ръководителят на сурвакарската група от гр. Батановци Радослав Петров бе официално приет за член на ФЕКГ. Новината е, че почетния знак му връчи лично президентът на федерацията Хенри ван дер Кроон.

Делегация от ФЕКГ, водена от президента Кроон гостува на сурвакарската група от Батановци по повод 40 години от създаването на групата в рамките на честването на рождения ден на организацията Диес Наталис. Домакин на тържествата е Перник. Официалната делегация, сред която бяха и заместник председателят на федерацията, както и председателят на българската секция на ФЕКГ Росица Янакиева бяха посрещнати в Батановци с хляб и сол и с празнична програма. Радослав получи медал и от делегацията от Холандия. От своя страна той връчи на президента на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон грамота за изключителния му принос за развитието на сурвакарската традиция.

* * *

  mirogled. com: Холандци взривиха кафенетата в Перник с духова музика

Група от 20 симпатично ексцентрични участници в рождения ден на Федерацията на европейските карнавални градове /ФЕКГ/ създаде празнично настроение сред посетителите на заведенията с атрактивните си оранжеви костюми и шапки.

„Харесва ми когато хората около мен се усмихват. От 7 часа съм в Перник, но съм много впечатлен от града ви и хората в него. Сигурен съм, че ще дойда на сурвакарския фестивал следващата година през януари”, заяви един от членовете на холандската група.

* * *

pernikdnes.com,  26 Септември 2011 г .: Рожденикът ФЕКГ с карнавално настроение в Перник

Федерацията на европейските карнавални градове празнува 31-я си рожден ден в Перник, пише Градски вестник. Тридневният „Диес Наталис“ показа на над 70 чуждестранни гости приветлив, слънчев и с усмихнати перничани град.

Изборът на Перник за домакин на „Диес Наталис 2011″ е признание за авторитета на града като Европейска фестивална столица и е потвърждение на високата оценка на Борда на ФЕКГ за организацията и провеждането на мащабни международни културни събития, какъвто е Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“.

За събитието пристигнаха над 70 организатори на най-авторитетните карнавали в Европа и представители на Федерацията от Македония, Малта, Холандия, Германия, Белгия, Словения, Украйна, Сърбия, Франция, остров Аруба, водени от Борда на директорите на ФЕКГ с президент Хенри ван дер Кроон.

В навечерието на празника, гостите посрещна с „Добре дошли“ по нашенски сурвакарската група и обществеността на град Батановци. Местните самодейци показаха на чужденците темперамента на българския фолклор с изпълнения на народни песни и танци. Атракцията на вечерта бяха изпълненията на малките сурвакари, които със страховитите си маски изгониха злите сили от празника и от Пернишко. Почетният гражданин на Перник и президент на ФЕКГ барон Кроон удостои батановските домакини с почетна статуетка и златен медал за ръководителя на местната сурвакарска дружина Радослав Петров по повод 40-годишнината на групата.

Като председател на националната секция на ФЕКГ в България, за мен е изключителна чест на 31-я рожден ден на Федерацията да бъдем не някъде другаде, а точно в Перник, отбеляза в приветствието си към гостите Росица Янакиева.

„Диес Наталис“ бе открит официално на 23 септември с парад на знамената на държавите-участнички, който премина през пернишкия площад с оркестър от Холандия. Чужденците-музиканти предадоха настроението си не само на зрителите на площада, но и в заведенията, където изненадаха с изпълненията си перничани. На гостите бяха показани изложбените ни зали с подредените в тях произведения на местното изкуство, Подземния минен музей, Историческия музей, качиха се и на крепостта „Кракра“. Организаторите на карнавалите в Европа присъстваха и на концерт на Камерен оркестър „Орфей“, балет „Вая“ и камерен хор „Колегиум кантикум“ в Двореца на културата. По време на престоя си, чужденците дегустираха български вина и деликатесни месета на специално изложение в Мемориалния комплекс, като презентацията бе огласена от подредените в изложба звънци. Показано им бе от местните майстори как се изработват сурвакарските маски.

Атракция за гостите бе и придвижването им до столицата с ретро влак. „Корона експрес“, теглен от парен локомотив и вагони, произведени специално за цар Борис Трети, царица Йоана и принц Кирил през 1938 година в Германия, тръгна от пернишката централна гара с пасажерите и под звуците на холандския оркестър. На спирка Драгичево, рождениците от ФЕКГ направиха престой, провокирани от гостоприемството на местните хора. Чужденците бяха посрещнати от драгичевци като приятели с баница и плодове. Маскирани с лици сурвакари ги наобиколиха с грохота на звънците, за да бъдат здрави. С приповдигнато настроение, в захлас от гледката и с апродисменти, гостите посрещнаха изпълнението на „Майсторите на танца“. В София, за приятелите на Перник бе организиран тур за запознаване с културно-историческите забележителности на българската столица.

Болшинството от чуждестранните представители на ФЕКГ посещават за първи път Перник и страната ни. Празничната им визита в Перник се финансира по линия на Федерацията.

* * *

Това е оценката на ФЕКГ в нейния официален бюлетин:

The Mayor of Pernik Ms. Rositsa Yanakieva and her team has offered us one of the best DIES NATALIS celebrations ever happened before. The excursion by Royal steam locomotive Pernik-Sofia and the various excursions were great. The Mayor, the vice-mayors and Mr. Kyril Manov has deserved our compliments. The Dutch brass band was a nice musical frame. Moreover the 40th birthday of the Survakari group of Batanovtsi city was a nice experience.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.