Перник започна подготовката за рождения ден на ФЕКГ през септември


През септември предстои Перник да организира рождения ден на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ) „Диес Наталис“. В тази връзка делегация от българския град направи специална презентация на предстоящото събитие в Сърбия, съобщи пресслужбата на Община Перник. Представянето се състоя по време на ХХХІ– та Конвенция на ФЕКГ, която се проведе от 29 май до 4 юни във Врънячка Баня, Сърбия.

БЛЕСТЯЩА ПРЕЗЕНТАЦИЯ НА ДИЕС НАТАЛИС – ПЕРНИК 2011 

Това е общата оценка на президента Хенри ван дер Кроон, Борда на директорите и всички делегати на Конвенцията. В официалната програма на събитиет, денят 3 юни беше на град Перник. В препълнената конгресна зала присъстваха делегати, гости и журналисти от над 50 държави от Европа, Южна и Северна Америка. След фестивалния химн на Перник, от трибуната, украсена с националния ни трибагреник, приветствено слово произнесе г-жа Росица Янакиева– кмет на град Перник и президент на Националната секция на ФЕКГ.

Като домакин на Диес Наталис, рождения ден на ФЕКГ, който ще се проведе в българския град от 23 до 25 септември т.г., тя говори за богатото културно-историческо наследство, съвременна култура, потенциала и опита на Перник да организира значими международни прояви. Думите й бяха илюстрирани от специално създаден за презентацията късометражен филм.

Последвалият го музикално-сценичен спектакъл, в който главни актьори бяха очарователните талисмани на фестивала Сури и Сура, беше прекъсван многократно от аплодисментите на публиката. Участниците в конвенцията проявиха подчертан интерес към рекламните материали, представящи града. Накрая кметът Росица Янакиева попадна в истинско торнадо от фотосветкавици и дълго приемаше поздравления за успешната презентация.

Вечерта на същия ден, в Музикалния клуб “Подроом”, побиращ 1000 души публика, се проведе Европейският конкурс за карнавална песен. За първи път в него взе участие и пернишката рок-група “Хаос” със солист изгряващата попзвезда Николета Станойкова. Полифоничният химн на пернишкия фестивал и професионалната музикална интерпретация на рок-групата буквално взривиха темпераментната интернационална публика, се казва в разпространеното от Община Перник съобщение.

В оставащите дни до края на Конвенцията, темата “Диес Наталис в Перник” беше непрекъснато коментирана с интерес и уважение.

Допълнителна информация за предстоящото събитие, както и неговата програма можете да намерите на официалния сайт на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.