Габров дол на карнавал в Дания: снимки


В момента сурвакарската група на село Габров дол дефилира из улиците на датския град Олбор. Карнавалът е най-големият в Северна Европа и се организира от 1983 г. насам. Ежегодно в него се включват около 25 хиляди участници от маскарадни и карнавални формации, идващи от различни краища на света. Зрителите, които наблюдават събитието са над 100 хиляди. Миналата година в карнавала участваха сурвакарите от село Долна Секирна.

Успешно представяне и благополучно завръщане в България!

Фотограф: Aalborg Carnival

Снимките се разпространяват под лиценза на Creative Commons. 

Още информация по темата: Репортаж на mastersofthedance.com

“Masters of the Dance” и сурвакарите от с. Габров дол със специална награда от най-големия Международен Карнавал в Северна Европа 

Още едно високо международно отличие за танцова формация “Masters of the Dance” и сурвакарска група – с. Габров дол. България отново бе представена достойно – този път на най-големия международен Карнавал в Северна Европа, провел се на 27 и 28 май в гр. Олборг – Дания. Концертната формация на “Masters of the Dance” още веднъж показа истинска класа и майсторство в поредната международна изява, осъществена съвместно със сурвакарската група от с. Габров дол. В страхотен тандем танцьори и сурвакари дефилираха по улиците на гр. Олборг и взеха участие в 29тото издание на ежегодния Международен Карнавал. Със зрелищно шоу, изпълнено с много заряд и настроение, българската групата покори датската публика, като спечели Специалната награда на журито за уникалност и сценично представяне.

“Masters of the Dance” и сурвакарска група с. “Габров дол” се състезаваха наравно с още 17 международни групи, взели участие в надпреварата. Състезанието между Карнавалните банди включваше Парад и Сценична изява, като българската група бе абсолютен фаворит и бе избрана първа сред челната петица в битката за голямата награда. Зрелищното шоу, което “Masters of the Dance” и сурвакарите от с. Габров дол представиха на втория ден от Карнавала безапелационно им спечели Специалната награда на журито. Това е първата българска група получила такова високо отличие от Карнавала в Олборг.

Международният карнавал в гр. Олборг – Дания е най-мащабното събитие от този тип в цяла Северна Европа, с повече от 40 000 участници от цял свят и над 100 000 публика.

Поздравления на групата за повече от достойното представяне! Нека има още много поводи да се гордеем, че сме Българи!

И репортаж в рубриката на Би Ти Ви „Аз, репортерът“: Българи участват в най-големия карнавал в Западна Европа

Българска делегация участва в най-големия карнавал в Западна Европа, който се провежда в Дания. В събитието се включват 25 000 участници и над 100 000 посетители. Това съобщи за рубриката „Аз, репортерът” българският студент в Дания Атанас Ковачев, който ни изпрати и много снимки от събитието. Можете да ги разгледате в специалната ни галерия.

Международните групи излязоха на дефиле по улиците на град Олборг днес. Целият град е почти отцепен, общият брой на всички участници достига около 130 000. След дефилетата, всички отиват в централния парк на града, където до полунощ има концерти, игри и състезания, разказа Атанас Ковачев и допълни:

„Аз съм международен студент първа година тук и това е първият ми карнавал. Български делегации е имало и предишните години. Карнавалът напомня за този в Рио с умален размер и е голяма туристическа атракция за хора от цял свят. Има китайци, японци, африканци, араби, европейци, корейци и други нации. Нещо наистина удивително”.

Карнавалът в Дания за първи път е организиран през 1983 година. Всяка година темата е различна, като през 2011 г. темата е „Зоологическа градина”. Карнавалът е с продължителност една седмица, като има детски карнавал, битка на международните групи, коронясване на най-добра група. Същинската част е днес, когато всички жители на града излизат да празнуват, всеки със свой костюм.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.