Поредните обявили бойкот на Фестивала: Батановци


Сурвакарската група от Батановци се отказва от по-нататъшно участие в маскарадния фестивал в Перник, съобщи сайтът „Добрините“. Това обяви ръководителят на формацията Радослав Петров по време на обявяването на наградените по-рано днес.

Мечкарите от Батановци се чувстват пренебрегнати и обидени, защото имат само една награда – тази на областния управител. „Големите трупи сме гръбнакът на фестивала, а в наградите ни няма“, заяви Радослав Петров.

„Ние няма да участваме повече във фестивала докато продължава този хаос и докато няма справедливост“, заяви младият болюкбашия.
Още снощи се знаели част от наградените, твърди той. На журито се диктува какво да прави и то спазва точно указанията, продължи да се пали Радослав. Думите му бяха категорично опровергани от етнолога и член на журито Симеон Мильов. „Кой може да ми каже какво да правя?!, чуди се той и отсече: „Това е абсурдно!“.

Тази година групата от Батановци чества 40-годишен юбилей и вероятно сурвакарите са се надявали да грабнат една от големите награди. Като юбиляри сурвакарите присъстваха на пресконференцията в пресклуба на БТА.

Никога награждаването на фестивала не се е разминавало без скандали. Миналата година габровдолци скъсаха дипломата си, защото организаторите „забравиха“ да им дадат наградата на публиката заедно с призовете за останалите формации.

Преди няколко години кошареввци дефилираха без маски в знак на протест, че са пренебрегнати от журито.

Припомням, че от тази година наградите нямат парични измерения. Заради недоволствата от журирането възнагражденията бяха заменени с медали – златен, сребърен и бронзов.

Аз обаче призовавам да отпадне всякакво журиране и класиране на групите! То води до 10-метрови лици, 100-килограмови звънци, изобретяване на традиции, привнасяне на моменти от чужди обичаи и спорове за автентичност…

За маскираните трябва да бъде чест да участват във Фестивала!  Те трябва да играят с лице към публиката, а не обърнати към журито!

И понеже класирането ще остане, предлагам да бъде учредена нова награда – на болюкбашиите. Нека всяка група, която се представя на „Сурва“ разполага с един глас и го даде за свой конкурент. Това предполага доста лобиране, шушукане и може би уговорки, но би било интересно да се види какви са настроенията. Ще гласува ли Батановци за прекия си конкурент Ярджиловци или ще предпочете да подкрепи Богданов дол? Ще гласува ли Светля за Кошарево или ще даде рамо на Джерман? Калище за Лобош?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.