В маските на две пернишки групи са открити защитени видове


Журито на включи в класирането групите на Бегуновци и Бела вода, съобщи информационният сайт http://www.perniktoday.net. Сурвакарите отпаднаха заради факта, че в маските им са открити материали от защитени животински видове.

Парчета истинска меча кожа били открити в костюма на мечката на беловодските сурвакари. Издайническият материал бил намерен на гърба, крачолите и главата.

Кметът на Бела вода Стефан Давитков обаче отрече констатациите на еко-инспекторите да са истина. „Разхождаме този костюм повече от 30 години. Пък и е съшит от кози кожи“, твърди той. Управникът ще оспорва протокола на РИОСВ. Още днес ще отнеса въпроса пред шефа на екоинспекцията Пламен Ангелов, заяви той и допълни, че ще протестира и пред журито. Кметът ще вика и природозащитници, за да види къде инспекторите са видели мечи кожи.

В маски на групата от Бегуновци са открити по два броя крила от обикновен мишелов и един голям синигер. Птиците са защитени от закона.

Преди фестивала до всички кметове на села бяха изпратени писма с конкретни указания и с предупреждение сурвакарите да не използват животни, защитени от закона.

Ето и текстът на писмото:

Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я

М и н и с т е р с т в о н а о к о л н а т а с р е д а и в о д и т е

Регионална инспекция по околна среда и води – Перник

ДО

Г-ЖА РОСИЦА ЯНАКИЕВА

КМЕТ НА ОБЩИНА ПЕРНИК

Г-Н ХРИСТО МИЛЕНКОВ

КМЕТ НА ОБЩИНА БРЕЗНИК

Г-Н ДИМИТЪР СОТИРОВ

КМЕТ НА ОБЩИНА ЗЕМЕН

Г-Н КРАСИМИР БОРИСОВ

КМЕТ НА ОБЩИНА РАДОМИР

Г-Н СТАНИСЛАВ НИКОЛОВ

КМЕТ НА ОБЩИНА ТРЪН

Г-Н ВАСИЛ СТАНИМИРОВ

КМЕТ НА ОБЩИНА КОВАЧЕВЦИ

ОТНОСНО : ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА УПОТРЕБАТА НА ЗАЩИТЕНИ ЖИВОТИНСКИ ВИДСОВЕ ПРИ ИЗРАБОТВАНЕТО НА КУКЕРСКИ МАСКИ

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Във връзка с подготовката на предстоящия Международен фестивал на маскарадните игри в гр. Перник и предотвратяване на употребата на защитени видове при изработването на кукерски маски, приложено Ви изпращам в прикачени файлове информация за защитени видове птици, със снимков материал от констатирани нарушения при изработването на сурвакарски маски с препарати от защитени видове.

Съгласно чл. 38 от Закона за биологичното разнообразие за животинските видове по Приложение №3 се забранява препариране, притежаване, излагане на публични места, пренасяне, продажба или размяна на препарирани екземпляри.

С уважение:

ПЛАМЕН АНГЕЛОВ

ДИРЕКТОР НА РИОСВ – ПЕРНИК

 

EDIT: 3 февруари 2011 г.

Една от най-хубавите и най-добре представили се групи на фестивала Сурва 2011 бе лишена от отличие заради нелепа грешка, съобщи пред репортер на zaPernik.com кметът на Бела вода Стефан Давитков.

Група природозащитници на дивите животни от София, дошли на фестивала Сурва уличиха сурвакар от групата, че е наметнал истинска меча кожа, което според закона е абсолютно забранено и подсъдно. Софийските младежи от ДСП „Балкани“ извикали контролните органи и по снимка бил съставен Протокол, който впоследствие бил връчен на журито на фестивала. След като прочели документа, журито зачеркнало Бела вода от претендентите за титлите.

След срещи с РИКОЗ, експерти и природозащитници, както и в резултат на изследвания на въпросната кожа, станало ясно, че тя не е от мечка, а е ярешка. Самите природозащитници с нежелание се убедили в това и признали, че са сгрешили. „Мечата“ кожа всъщност е от 20 години и не веднъж се е представяла на сурвакарския фестивал, каза кметът на Бела вода. 

От ДСП „Балкани“ съобщили, че ще му изпратят извинително писмо, но грее ли ги това сурвакарите на Бела вода, след като мълвата и лошата слава за тях е тръгнала и след като фестивала за тях е провален?

В протокола изготвен от РИОКОЗ пише, че на базата на съответните проучвания групата на Бела вода „не може да се квалифицира като нарушител“. 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.