Над 2000 ще участват във Фестивала на кукерските и маскарадните игри в Симитли


Над 2000 кукери са заявили до момента участие във Фестивала на кукерските и маскарадни игри „Симитли 2011“, съобщи радио „Дарик“. За седма поредна година организатор на събитието е Община Симитли.

По традиция общинският празник се провежда под патронажа на градоначалника Апостол Апостолов. И тази година организаторите очакват фестивалът да събере над 10 000 жители и гости на общината.

Парични награди ще получат най-добре представилите се кукерски групи, разпределени в 13 категории. Ще бъдат раздадени отличия за най-добро цялостно представяне и най-добра интерпретация на актуален проблем. Ще бъде присъдена и ежегодната награда в памет на Васил Миланов Благоев за принос и утвърждаване на кукерските и маскарадни игри в община Симитли.

Кукерите ще оценява жури в състав: проф. Костадин Динчев, Иванка Лалева – журналист, Силвия Домозетска – специалист в Регионален исторически музей – Благоевград, Константин Руйчев – хореограф и фолклорист, Кирил Бельов – художествен ръководител на самодейна група към читалище „Св. Климент Охридски” в Симитли и Атанас Пиронев – водещ на фолклорно предаване.

Фестивалът ще се проведе на 15 януари от 10.00 ч. на стадион “Септември” в град Симитли.

В първите дни на Новата година кукери тръгнаха по домовете в Симитли, за да изгонят злите сили от къщите на хората. По традиция всички кукерски групи първо минават през дома на кмета, след което се събират на площада. Поверието гласи, че колкото по страшен е кукерът, толкова повече зли сили той ще изгони. Във всеки дом кукерите изпълняват различни битови и комични сцени.

Но да бъдеш истински страшен кукер се оказва не толкова лесна работа. Васил Георгиев, който от малък е захранен с кукерството, споделя, че изработката на един костюм освен че отнема време, иска и средства.

2 януари 2011 г., TV Европа.

Разказ за обичая „Ловене на мечката“: ТУК.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.