˙·٠•●٠СУРВА ٠●•٠·˙

Един блог за игрите с маски у нас и по света

„Старчевата” в Разлог

Posted by Иво Страхилов в януари 2, 2011


Разлог започна новата 2011 година с традиционния кукерски карнавал „Старчевата”, съобщи радио „Дарик“. Градоначалникът инж. Красимир Герчев поведе празничните хора, в които се включиха 216 чауши и 883 души, облечени в народни носии.

Градският площад в Разлог се изпълни от любопитни софиянци и чужденци от Англия, Холандия, Ирландия и Канада, които с интерес наблюдаваха кукерските игри в града. Това е един от най-масовите кукерски карнавали, провеждани в Разлог за последните 10 години.

Ръководителите на 7-те квартала в Разлог благодариха на инж. Красимир Герчев за подкрепата и помощта в развитието на кукерската традиция в Разлог.

Кукерският празник започна точно в 11.00 часа на 1 януари 2011 година на централния площад в Разлог с дефиле на 7-те квартала на Разлог. Малки и големи бяха преоблечени като „чауши“ (така в Разлог наричат кукерите), моми, ергени, сложили маски и пъстри костюми, за да спазят традицията, съхранена от незапомнени времена. Всеки квартал се представи със своя кукерски групи, свой оркестър и хоро.
Най-многобройна – с общо 54 чауша и 260 души облечени в народни носии, бе тази на кв. „Кирил и Методий”, махала Вароша. Водени от първия чауш Благой Павлов, всички чауши от махалата изпълниха ритуала за прогонване на злото. Хорото бе водено от първия ерген на махалата Лазар Джупанов и неговата мома Силвия Крайнова.
Внушително представяне направиха всички участници от Дългата махала с 50 кукери и 210 души, облечени в народни носии, напътствани от бай Благо Татарски. Кукерската традиция се заражда имено в Дългата махала, която и тази година успя за впечатли всички жители и гости на града с атрактивното представяне на кукерските игри. За 2011г. първи чауш в Дългата махала бе Стоян Георгиев, първи ерген Кирил Петров, Емилия Найденова първа мома.

Квартал „Христо Ботев”, Долната махала, показа комична сценка с художествени гимнастички и представи общо 17 кукери и 35 души в народни носии. Квартал „Гоце Делчев”, Илийската махала, се представи с 25 кукери, 53 облечени в народни носии, предвождани от Георги Рълъв пръв чауш, Иван Коцаков пръв ерген и Цветелина Мишкова първа мома. Ръководителите на Илийската махала успяха да „качат” кризата на голям кораб, с който да отплава на далеч от България.

Квартал „Илинден”, Крапата махал,а се представи с 27 чауши и 90 души, облечени в народни носии водени от Кирил Максев пръв ерген и Иванка Бисеринкова първа мома. Квартал „Васил Левски”, Сръбо, се представи с 54 чауши. Атрактивно представяне направи и квартал “Нов път”, Ромска махала, с 19 кукери.
Сред най-малките чауши взели участие в „Старчевата 2011” бяха Георги Михов на 1 година и 3 месеца, 3-годишния Иво Газянов. Най-малките участници в карнавала бяха Калина Младенова на 5 месеца и Виктория Касапова на 6 месеца, както и Иван Кирев на 1 година и 6 месеца.

Във всички квартали организацията бе на високо ниво. За безопасността на всички се грижиха над 20 служители на реда от РПУ – Разлог.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: