Разлог се подготвя за „Старчевата“


Разлог се подготвя за кукерските игри през 2011 година, съобщава официалната страница на градската управа. На 1 януари в града ще се проведат традиционните маскарадни игри „Старчевата”, а на 15 януари ще се състои IV-ят Международен кукерски карнавал. 

На 1-ви януари започва „Старчевата” – така в Разлог наричат игрите с маски. От всички махали прииждат маскирани младежи, оркестри с тъпани и зурни.  Местното название на маскираните е „чауши” или „старци”. Костюмите им са изработени от козя кожа, а конусовидната, достигаща 2 метра шапка, завършва с конска опашка. Най-важната част са звънците, които похлопват при всяко движение. Често тяхното тегло достига до 40-50 килограма, а „чаушите” танцуват през целия ден на новата година.

Извива се дълго и пъстро хоро, което чаушите пазят. Моми и ергени, облечен в народни носии играят без умора. Всеки пожелава и нарича „За много години! Здрава и плодородна година!”.

От 1996 г. град Разлог е член на Федерацията на Европейските карнавални градове.

1300 участват в кукерския карнавал „Старчетата“

Източник: dobrinite-news.com, 10.01.2011 г.
Над 21 групи с повече от 1 300 участници ще дефилират на IV Международен кукерски карнавал „Старчевата” в Разлог.
Началото е в 10.30 часа на 15 януари 2011г. на централния площад на града. Специално за карнавала в Разлог пристигат членове на борда на Федерацията на Европейските карнавални градове.

Карнавалът в Разлог има състезателен характер, всяка група ще се оценява от жури по следните 4 основни критерии: представяне на моменти от кукерска традиция, поддържане и предаване на местна културна специфика, открояване на традиционното за съответния регион при маската и облеклото, артистичност на изпълнението. Числеността на българските групи е с максимум 50 участника, а на групите от чужбина – 30 участника.

Групи пристигат от Карлово, Сливен, Кюстендил, Петрич, Сапарева баня, Банско. Своите съхранени кукерски традиции ще покажат маскираните жители на с. Ябълково (община Кюстендил), с. Косача (община Ковачевци), с. Калугерово (община Лесичово), с. Драгоданово (община Сливен), с. Дъбене (община Карлово), с. Турия (община Павел баня), с. Крупник (община Симитли) и още много атрактивни групи.

Специални гости на Разлог са групите от Струмица, Македония. В дефилето ще се включат и две групи от Община Разлог. Това са кукерските групи на с. Бачев и с. Елешница.

Кукерският карнавал в Разлог ще бъде закрит от Разложка кукерска група, в която ще се включват повече от 150 кукери, ергени и моми в народни носии.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.