˙·٠•●٠СУРВА ٠●•٠·˙

Един блог за игрите с маски у нас и по света

Разлог се подготвя за „Старчевата“

Posted by Иво Страхилов в декември 22, 2010


Разлог се подготвя за кукерските игри през 2011 година, съобщава официалната страница на градската управа. На 1 януари в града ще се проведат традиционните маскарадни игри „Старчевата”, а на 15 януари ще се състои IV-ят Международен кукерски карнавал. 

На 1-ви януари започва „Старчевата” – така в Разлог наричат игрите с маски. От всички махали прииждат маскирани младежи, оркестри с тъпани и зурни.  Местното название на маскираните е „чауши” или „старци”. Костюмите им са изработени от козя кожа, а конусовидната, достигаща 2 метра шапка, завършва с конска опашка. Най-важната част са звънците, които похлопват при всяко движение. Често тяхното тегло достига до 40-50 килограма, а „чаушите” танцуват през целия ден на новата година.

Извива се дълго и пъстро хоро, което чаушите пазят. Моми и ергени, облечен в народни носии играят без умора. Всеки пожелава и нарича „За много години! Здрава и плодородна година!”.

От 1996 г. град Разлог е член на Федерацията на Европейските карнавални градове.

1300 участват в кукерския карнавал „Старчетата“

Източник: dobrinite-news.com, 10.01.2011 г.
Над 21 групи с повече от 1 300 участници ще дефилират на IV Международен кукерски карнавал „Старчевата” в Разлог.
Началото е в 10.30 часа на 15 януари 2011г. на централния площад на града. Специално за карнавала в Разлог пристигат членове на борда на Федерацията на Европейските карнавални градове.

Карнавалът в Разлог има състезателен характер, всяка група ще се оценява от жури по следните 4 основни критерии: представяне на моменти от кукерска традиция, поддържане и предаване на местна културна специфика, открояване на традиционното за съответния регион при маската и облеклото, артистичност на изпълнението. Числеността на българските групи е с максимум 50 участника, а на групите от чужбина – 30 участника.

Групи пристигат от Карлово, Сливен, Кюстендил, Петрич, Сапарева баня, Банско. Своите съхранени кукерски традиции ще покажат маскираните жители на с. Ябълково (община Кюстендил), с. Косача (община Ковачевци), с. Калугерово (община Лесичово), с. Драгоданово (община Сливен), с. Дъбене (община Карлово), с. Турия (община Павел баня), с. Крупник (община Симитли) и още много атрактивни групи.

Специални гости на Разлог са групите от Струмица, Македония. В дефилето ще се включат и две групи от Община Разлог. Това са кукерските групи на с. Бачев и с. Елешница.

Кукерският карнавал в Разлог ще бъде закрит от Разложка кукерска група, в която ще се включват повече от 150 кукери, ергени и моми в народни носии.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: