Габров дол обяви бойкот на фестивала


Габров дол се отказа от участия във фестивала
01.03.2010 00:07

Градски вестник
Елеонора Ташева
Сурвакарската група на земенското село Габров дол се отказва от бъдещи участия в маскарадния фестивал в Перник. Повод за своеобразния бойкот стана проведеното в петък официално връчване на наградите от проявата. Групата на Габров дол спечели отличието на публиката, като призьор в смс-гласуването. Освен зрителската оценка, габровдолци трябваше да получат и премия от 500 лева. Поради техническа грешка, каквато я определиха организаторите на награждаването от Културно-информационния център, в петък представителната група на Габров дол така и не получи наградата.

След двете първи места, втората по стойност награда е именно тази на публиката, каза водачът на групата Милчо Петров. Категорични сме, че повече няма да участваме във фестивала, заради демонстрираното неуважение. Ако някой иска да ни гледа, да заповяда на 13 и 14 януари в селото, допълни Петров. Като част от протеста, разгневените сурвакари дори скъсаха дадената им грамота от журито, видя репортер на „Градски вестник“.

По думите на Петров, и с тази премия, както и миналогодишната парична награда от фестивала, групата щеше да подпомогне Дом „Майка и дете“ в Перник.

Габровдолци имат една от най-атрактивните и многобройни сурвакарски групи в Пернишко. За да представят местните традиции, те са пътували и до Тайван – Азия, Мармарис, а миналата година представиха за първи път България на карнавала в ирландската столица Дъблин. Дефилирали са с по 3-4-метровите си ликове в много европейски и балкански градове, както и в престижния карнавал в Ница.


С лют скандал си тръгна Габровдол от награждаването на “Сурва 2010”
Вестник „ВЯРА“

Неделя, 28 Февруари 2010 19:15:26

Отново гаф съпроводи официалната церемония по връчването на наградите на победителите на 19-ия международен фестивал на маскарадните игри в Перник. Групата от Габровдол, която спечели приза на публиката и бе излъчена с най-много SMS-и, бе забравена от организаторите. Това бе основание четирима нейни представители да заявят: „Няма сила, която да ни накара отново да дойдем на фестивала в Перник!“

Фактът, че габровдолци са фаворитите на перничани и гостите на града и той не бе споменат на официалната церемония, нито пък им бяха връчени 500-те лева парична награда, накара лютите земенски сурвакари да накъсат на парчета грамотата си и да я хвърлят пред Двореца на културата.

Те бяха огорчени и от факта, че не можаха да обявят решението на сурвакарите парите да бъдат предоставени за нуждите на малчуганите без родители от Медикосоциалния дом. Предишната си награда габровдолци пак дадоха на децата от социалното заведение.

„Наградата на публиката е сред най-престижните призове. Хората нас са избрали. Нали и депутатите в парламента ги избират. Какво означава, че са ни забравили?! Докога?!, попита организаторът на групата Милчо Петров. „По-голяма обида от това аз не зная“, бяха думите му.

Директорът на Културно-информационния център Кирил Манов не скри, че това е технически пропуск. Вероятно техническата подробност по забравянето е съвсем невинна, но тя се случи, след като и жури, и организатори са наясно колко болезнено пернишките сурвакарски групи приемат факта, че не са на заветното първо място.

Няма година, без да се е разминало със закани, че сурвакарите ще изгорят маските си, че никога не ще пристъпят площада в Перник и какво ли още не. Имаше година, когато кошаревската група дойде без маски, като се оправда с птичия грип. Истината обаче бе друга – така те изразиха недоволството си срещу журито, което беше ги пренебрегнало и не ги постави на първото място. Е, миналата година те получиха огромното удовлетворение. Тогава пък чепинци буйстваха в Двореца на културата и майсторът на маски Драго се закани, че те вече няма да участват в маскарада. Той обобщи ежегодната ситуация с едно изречение, което ще пребъде в Перник: „Правете що знаете, ама недоволни винаги ше има“. Наскоро даже се чу и глас, че ще бъде направен алтернативен фестивал в едно от селата в Пернишко.

Лютите сръдни винаги ги е имало и като че ли така ще бъде и напред в годините. Всяка от групите твърди, че е най-добрата и че на нея се пада голямата награда. За сурвакарските групи обаче тя е само една. Тази година големия приз получи формацията от Ярджиловци. Кметът на селото Григор Христов, чиято многолюдна група обра овациите на всички, беше на седмото небе от гордост и заяви, че е най-щастливият жител на област Перник. „Всеки сурвакар е дар Божи за Ярджиловци“, не спираше да повтаря той, като подчертаваше, че сурвакарството е религия и майчино мляко, с което се закърмва всяко новородило се бебе в селото. На 20-ия юбилеен фестивал догодина Григор Христов се връща в сурвакарската дружина. Той е бил участник в първия фестивал в Перник, а когато е бил билюкбашия на групата, тя два пъти е печелила златото. Досега формацията е печелила 6 златни медала. Беше обявена и за най-добрата сурвакарска група на всички времена от президента на Федерацията на европейските карнавални градове Хенри ван дер Кроон. Тепърва ярджиловчани ще решават какво ще правят с паричната награда, която е 2000 лева. Има три предложения – да бъдат дадени за дострояването на параклиса при язовир „Осломе“ или да бъде подпомогнат футболният отбор на селото, който е в криза, както и да бъде построена малка детска площадка. Волята на сурвакарите ще бъде уважена. Над 300 души влизат в сурвакарската дружина на Ярджиловци. „Нашата сила е в сурвакарския празник, във вярата ни в доброто и в обичта ни към всеки дом. Ние боготворим Сурва!“, каза кметът и пожела на всички да обичат истински древния зимен празник.

2000 лева получи и групата от село Турия, община Павел баня. Нейният ръководител Дойчин Димитров благодари на организаторите и пожела на всички да се срещнат в Турия.

По време на официалната церемония кметът Росица Янакиева благодари на всички – и организатори, и участници, за перфектната организация на 19-и международен фестивал на маскарадните игри. Подготовката за следващото 20-о юбилейно издание на маскарада вече тече.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.