˙·٠•●٠СУРВА ٠●•٠·˙

Един блог за игрите с маски у нас и по света

Сурва 2010: награждаване

Posted by Иво Страхилов в февруари 26, 2010


Днес от 17:30ч. в Малкия салон на Двореца на културата в град Перник на тържествена церемония бяха наградени сурвакарските групи от Пернишка област, премирани на ХІХ МФМИ„СУРВА” – Перник 2010. Лично кметът  Росица Янакиева, която е и председател на Организационния комитет, връчи наградите.

На срещата присъстваха още заместник-кметовете Иванчо Христов и Иван Джегалски, Илинка Никифорова – директор на дирекция „Образование и култура”, Славчо Чанев – началник на сектор „Култура”, Симеон Мильов – директор на РИМ Перник, Кирил Манов – директор на ОП „КИЦ”, представители на журито, както и кметове, читалищни секретари и участници в сурвакарските групи от областта.

Три писма от ФЕКГ са получени от организаторите. Те са адресирани до кмета, но са разпратени и с бюлетина на Фондацията до нейните членове. Хери ван Дер Кроон пише, че фестивалът „Сурва” е уникално културно събитие, което става все по-атрактивно и привлича повече интерес. Президентът на ФЕКГ поздравява кабинета на Янакиева за добрата организация и за смелостта за решението Фестивалът да се провежда ежегодно. Вицепрезидентът на Фондацията д-р Д. Брандао нарича Сурва „учебник” за организиране на световноизвестните фестивали и карнавали.

Росица Янакиева припомни, че голямата награда за всички е, че успяхме да направим едно от най-мащабните издания на сурвакарски фестивал, който няма аналог. Тя благодари на всички участници, които тази година бяха над 6000, и пожела успех на групите, които ще представят българските маскарадни традиции зад граница.

Специално за церемонията в Перник бяха пристигнали и представители на кукерската група от село Турия, община Павел баня, което спечели голямата награда в раздел „кукери”.  Те също поздравиха организаторите, като ги приветстваха със „ Заповядайте в Турия!”.

Григор Христов пък, кмет на село Ярджиловци, също призьор от Фестивала, заяви, че „по-добър фестивал в света няма” и каза, че приема предизвикателството да покани група от Рио  на Сурова в Ярджилоци, за да го докаже. А на останалите участници даде „ценен” съвет: „Гонете Ярждиловци, ние се готвим още от сега!”

Болюкбашията на сурвакарската група на село Светля призова журито да не награждава само Ярджиловци, а и по-малките групи, които пазят традицията. Интересно е да се отбележи, че преди години след поредния Фестивал, същият заяви, че щом една група е малка, това означава, че традицията в селото загива.

Така бяха раздадени почти всички награди. Казвам „почти”, тъй като по някаква причина организаторите нито обявиха, нито връчиха „Наградата на публиката”. От две години „Наградата на публиката” се оределя чрез пряко смс-гласуване. Така за втора поредна година нейн носител става сурвакарската група на земенското село Габров дол.

Реклами

3 коментара to “Сурва 2010: награждаване”

  1. Жени said

    Добре де, от Габров дол няма ли да реагират на това, че дори не са ги споменали?

  2. Иво_str said

    Ето и реакцията: https://surva.wordpress.com/2010/03/01/габров-дол-обяви-бойкот-на-фестивала/

  3. Жени said

    Ами видях статиите… Не знам какво да кажа…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: