Перник – европейска сурвакарска столица


Председателят на ФЕКГ Хенри Ван Дер Кроон ще обяви Перник за европейска сурвакарска столица. Това се очаква да стане на 26 юни – първият ден от тържествата по повод 80-годишнината на града, съобщи кмета Росица Янакиева.

ИА „За Перник“

EDIT: На 26. 06. 2009 година Президентът на Федерацията на европейските карнавални градове /ФЕКГ/ Хенри Ф. М.  ван дер Кроон обяви Перник за

ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА СУРВАКАРСКИТЕ И КУКЕРСКИТЕ ТРАДИЦИИ.

Новината бе огласена официално по време на тържествената сесия на Общинския съвет по повод 80-годишнината от обяваявнето на Перник за град. Ван дер Кроон връчи на кмета Росица Янакиева специалната грамота с решението на Международния съвет на европейските карнавални градове, взето в Котор на 27 май и я удостои със специален медал на Фондацията, който ще бъде наследен от следващите кметове. Президентът на ФЕКГ подчерта, че това е голямо признание за града и означава, че всички държави в Европа са впечатлени от усилията, които полага Перник за провеждането на Международния фестивал на маскарадните игри, който продължава от 1966 г. досега. Хенри ван дер Кроон заръча маскарадната традиция да продължава да се развива и да живее, което означава, че трябва да изгоним лошите духове и всичко зло в града.
Хенри ван дер Кроон е почетен гражданин на Перник.
Мила Кирилова, радио „Фокус“

GRAMOTA_FECC_-_G_Georgieva

2 Comments

  1. Честито ви на перничани 🙂
    Дано това помогне за още по-голяма популяризация на кукерските игри 😉

  2. Ван дер Кроон може би в ,,злите духове,, има в предвид ,,спонсорите ,, и ,,престъпните феодали ,, от които ние трябва да се отървем , но явно ,,малката,, Роси не и пука за това! Направиха всичко възможно да спечелят изборите , но това не се отдаде на престъпната червена вихрушка , независимо , че похарчиха много общински и държавни пари за собствената си мафиотизирана партия ! Има Господ крадливи червени копелета! Има !

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.